Har du sanseudfordringer? En sanseprofil vil give dig selvforståelse og konkrete værktøjer til bedre livstrivsel

Charlotte Hyldgaard, Metakognitiv Coach, metakognitiv terapi
Charlotte Hyldgaard, Metakognitiv Coach, metakognitiv terapi

Har du sanseudfordringer? En sanseprofil vil give dig selvforståelse og konkrete værktøjer til bedre livstrivsel

Ved hjælp af en sanseprofil kan du skabe balance i dit nervesystem og mindske uro og overstimulation.

En sanseprofil giver dig viden om din unikke sansning.

Du bliver bevidst om dit sansemønster gennem en valideret test, og erfarer, hvordan din individuelle sanseprofil påvirker alt, hvad du reagerer på dagen igennem

Når du opnår en forståelse af dine sensoriske behov, kan vi foretage tilpasninger, så dit liv bliver mere tilfredsstillende, og du vil opleve en højere tolerancetærskel for stimuli.

En sanseprofil er relevant for alle, da vi sanser livet igennem og i alle situationer, men den er særligt relevant for dig, som oplever ubalancer, stress, overstimulation, angst, nedsmeltninger og uro.

Mennesker på autismespektret, som har sanseudfordringer vil i særdeleshed have gavn af en afdækning af deres sanseproblemer kombineret med en konkret rådgivning og behandlingsplan for, hvordan de kan lære gavnlige strategier og skabe sansebalance.

Sanseprofilen fokuserer på seks hovedområder:

  1. Bearbejdning af smags- og lugteindtryk
  2. Bearbejdning af bevægelsesindtryk
  3. Bearbejdning af synsindtryk
  4. Bearbejdning af føle- og berøringsindtryk
  5. Bearbejdning af høre- og lysindtryk
  6. Generelt aktivitetsniveau

Når vi har skabt din personlige sanseprofil, vil vi kunne se, hvordan du reagerer på forskellige sanseindtryk, og hvordan det påvirker din trivsel og livsglæde. Du kan blive indplaceret i fire overordnede sanseprofiler, der afhænger af din nuværende livssituation og hvor du er i din proces:

  1. Tilskueren har en høj neurologisk tærskelværdi og anvender passive strategier. Som tilskuer tager du kun få sanseindtryk ind og kan have brug for hjælp til at blive mere opmærksom på dine sanseoplevelser.
  2. Søgeren har en høj tærskelværdi, og anvender aktive strategier for at få flere sanseindtryk. Som søger opsøger du intense sanseoplevelser og kan have svært ved at finde trivsel uden stimulation.
  3. Sensoren har en lav neurologisk tærskelværdi og tager meget ind på én gang. Sensoren oplever en intens følsomhed over for sanseindtryk og har behov for selvkærlige strategier for at håndtere overvældelse og stress. Mange mennesker på autismespektret falder inden for denne kategori, og har brug for særlig vejledning for at skabe ro og balance.
  4. Fravælgeren har også en lav tærskelværdi, men undgår sanseindtryk aktivt for at beskytte sig selv. Som fravælger kan du  hurtigt føle dig udmattet, når sanseindtrykkene bliver for overvældende, og kan have brug for strategier til at skabe et skærmende rum om dig selv uden at isolere dig for omverdenen.

En afdækning af din individuelle profil giver os  en forståelse i forhold til at identificere dine sansetrivsel, og hvad du har brug for lige nu.

Det er dog vigtigt at understrege, at din profil ikke er statisk. Den ændrer sig, alt efter hvor du er i livet, og hvilken livsbalance du har i øjeblikket.

Efter din sanseprofil er kortlagt, udarbejder jeg en personlig sansediæt, som er skræddersyet til at skabe balance og livstrivsel for dig.

Diæten vil indeholde konkrete strategier og løsninger, der hjælper dig med at håndtere og regulere sanseindtryk, så du kan opleve mere ro, glæde og nærvær i hverdagen.

Det kan eksempelvis være forslag til sensoriske pauser, afskærmning af sanseindtryk eller aktiviteter, der stimulerer dine sanser på en selvkærlig måde.

Når sansediæten er udarbejdet, mødes vi igen til en samtale, hvor vi taler om, hvordan du bedst kan bruge løsningerne i dit liv.

Jeg sikrer mig, at du føler dig tryg og klædt på til at implementere de ændringer, der kan skabe mere livsglæde for dig.

Efter noget tid afholder vi en opfølgende samtale, hvor vi taler om, hvordan det er gået, og justerer din sansemenu, hvis nødvendigt.

Min vejledning er altid i øjenhøjde, omsorgsfuld og pædagogisk, og jeg står ved din side hele vejen.

Et sensorisk forløb hjælper dig til at skabe sansebalance og sanseglæde:

  • Vi mødes enten online eller fysisk og har en samtale om dine sanseudfordringer og sammen besvarer vi din sensoriske test/spørgeskema
  • Jeg analyserer dine svar og udarbejder en sensorisk diæt, som består af helt konkrete anbefalinger og strategier
  • Du får en tilbagemelding på din unikke diæt både mundtligt og skrifligt
  • Vi har en opfølgende samtale, hvor vi snakker om, hvordan det er gået, og om der er behov for justeringer eller andre tiltag

Ønsker du at høre mere, så kan du booke en introsamtale

  • Hvis du ønsker et mindre forløb, så kan du starte med en sansetrivselssamtale
  • Du er også hjerteligt velkommen til at ringe eller sende en mail
  • Forløbet tilbydes til unge over 11 og voksne

Ergoterapeut Charlotte Hyldgaard

Mail@charlottehyldgaard.dk

21435134

Måske har du også brug for hjælp til at reducere tankemylder og forvalte din energi? Her kan du læse mere om metakognitiv coaching og energiforvaltning.

Anbefalinger:

Jeg har altid fået at vide at jeg var følsom, meget sensitiv og sart…

I perioder i mit liv oplever jeg, at jeg hurtigt bliver træt, når jeg er sammen med andre mennesker i bestemte omgivelser. Dårlig akustik eller lys i et rum kan overvælde mig på en måde, at jeg ikke kan koncentrere mig eller føre en samtale.

Jeg får hovedpine hvis jeg har for travlt, også med ting som jeg oplever som værende gode, fx. at være sammen med gode veninder eller familie.

Jeg kan have svært ved at mærke om jeg er mæt og kan have svært ved at spise bestemte typer madvarer, nogle typer i særlige perioder og nogle altid.
Med nysgerrighed har jeg fulgt med i Charlottes opslag og genkendt mig selv.

Da jeg oplevede at jeg igen blev overvældet og følte mig psykisk og fysisk udmattet, henvendte jeg mig for at få lavet en sanseprofil.

Sammen med Charlotte svarede jeg på spørgsmål om hvordan jeg agerer og har det i forskellige situationer. Vi gjorde det online. Det var trygt og i øjenhøjde. Det var spændende at reflektere over egen adfærd, også fordi det jo bare er noget jeg gør. Allerede denne samtale inspirerede mig til nogle nye tiltag.
Efter  10 dage mødtes vi online igen.

Det var en øjenåbner i den forstand og jeg fik bekræftet at mange af de ting jeg instinktivt søger eller har lyst til, har en god effekt på mine sanser. Sansediæten hjalp mig med at begynde at handle på det.

Helt konkret betyder det at der er ting jeg har haft lyst til at gøre, men bare ikke har prioriteret, som jeg er begyndt at gøre, fordi jeg nu ved at det faktisk har en stor betydning for min mentale og fysiske trivsel. fx. strækøvelser, stilhed, varme bade, ændret lyset i min bolig. Er begyndt at tænke på det som selvkærlighed og basale behov.

Jeg har altid elsket at dyrke sport og hvis jeg i perioder ikke har fået det prioriteret eller været forhindret, har det haft en stor effekt på min psykiske tilstand, bliver trist og sorgfuld. Nu ved jeg at sport er essentielt for mig, for at skabe ro, men at rolige omgivelser er væsentlige.

Mit nervesystem har behov for pauser og måske flere pauser end andre. Det har altid undret mig at selv om jeg laver ting jeg elsker, er sammen med mennesker jeg elsker, så kan jeg blive helt vildt træt i dagevis bagefter. Nu ved jeg at det ikke er fordi jeg skal vælge de ting fra. Jeg skal bare dosere dem bedre. F.eks. Holde nogle pauser. Tage en lur. Gå en tur alene.

Det blev også tydeligt for mig at se de fleste ting i samfundet, bare ikke er indrettet efter en sanseprofil som min, så derfor er det endnu vigtigere at jeg selv får sat mine rammer og holdt mine pauser.

Øver mig i ikke at have dårlig samvittighed, det er svært at slippe skammen, men jeg synes faktisk at sanseprofilen har tydeliggjort mine behov, men også at vi alle har behov, bare forskellige behov.

Jeg vil egentlig anbefale alle at få lavet en sanseprofil. For kender vi os selv, får vi også en forståelse for andre… Så oplever du træthed, udmattelse, manglende energi, kort lunte, irritation, hovedpiner osv. så kan en sanseprofil hjælpe til at forstå hvad dine behov er, så du kan begynde at tage vare på dem.

Jeg glæder mig til at dykke endnu mere ned i min sansediæt og tage vare på mig selv.

Jeg ønskede at få lavet en sanseprofil, da jeg synes, at jeg hele mit liv har været “for meget” ved siden af andre mennesker. Jeg har oplevet mange forskellige slags sanseforstyrrelser, fx har kunstigt lys fået min hjerne til at vride sig, jeg har næsten gået  i panik, når jeg skulle sidde tæt sammen med andre mennesker på en række, andres dufte har jeg haft det svært med…

Jeg har brugt tusindvis af kroner på kurser og andet uden at have opnået indre erkendelse og accept af, hvordan jeg er skruet sammen.

Det har været et spændende forløb, som har givet stof til eftertanke. Jeg er blevet mere nærværende og sansende i næsten alt, hører lyden af bornholmeruret og ser mejsene spise i deres foderhus. Jeg får ikke længere ondt i maven, når jeg siger fra. Jeg har fået en god og rolig forståelse af, hvem jeg er og har lært mine behov bedre at kende. Jeg har fået accept af, at det er ok at være mig.

Jeg følte mig tryg i forløbet med Charlotte.

Jeg vil anbefale en sanseprofil til mennesker, som oplever uro i livet og som også har oplevet, at andre har syntes, at de var “besværlige”