Sanseprofil og sammenhængen mellem mad og måltider

Vidste du, at din oplevelse af mad, måltider og restaurantbesøg i høj grad handler om din sanseprofil?
Som ergoterapeut med speciale i sansemønstre, oplever jeg, både i min egen hverdag og hos klienter, hvordan vores sansesystem spiller en større rolle, end vi tror, når det kommer til spisning…
Nogle elsker fx krydret mad og høj stemning på en travl restaurant.
Andre foretrækker trygge retter og en stille krog med lav belysning.
Vi reagerer forskelligt, fordi vores sansesystem er organiseret forskelligt.
I sanseprofiler taler vi ofte om fire grundtyper:
– Søgeren
Nysgerrig, eventyrlysten og opsøgende på stimuli, elsker mange smage, farver og social stemning.
– Fravælgeren
Bevidst om egne grænser og behov, har ofte safefoods og foretrækker det velkendte og rolige.
– Tilskueren
Neutral og lidt distanceret ift. madens sanseindtryk, mærker ikke altid sult, smag eller behov tydeligt.
– Sensoren
Detaljeorienteret og sansestærk, registrerer alt, både smag, duft og stemning omkring måltidet.
Det her er naturligvis generaliseringer, vi har ofte lidt af det hele i os.
Men én sansestil er typisk mest fremtrædende, og den kan give dig værdifuld indsigt i:
✓ Hvorfor du spiser, som du gør
✓ Hvad der dræner eller nærer dig omkring måltider
✓ Hvordan du bedre kan støtte dig selv og dine nærmeste for at gøre måltider og spisning til en nydelse.
I min egen husstand har vi både en tilskuer, en fravælger og et par sensorer.
Den indsigt har gjort det noget nemmere for os både at vælge restauranter og at lave mad herhjemme.
Hvilken sansetype genkender du mest hos dig selv og dine nærmeste?
Sansehilsner
Charlotte
Ergoterapeut med speciale i sansning



